Ciasto kruche ze śliwkami

                                                                    Składniki:  

  • 3 jajka

  • 120 g masła 

  • 250 g mąki

  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 g cukru

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • opakowanie Sucharków extra delikatesowych

Przygotowanie:

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy 50 g cukru i jeszcze chwilę ubijamy.
  2. Na stolnice wykładamy mąkę, masło, żółtka, proszek do pieczenia i 50 g cukru. Za pomocą noża łączymy składniki. 
  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy dno blaszki, nakłuwaniu widelcem – 300 g śliwek węgierek pokrojonych na pół. 
  4. Na ciasto wykładamy śliwki, pianę z białek i posypujemy kruszonką. 
  5. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut. 

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies". Więcej informacji