Strona główna » COBBLER ZE ŚLIWKAMI I OWOCAMI LEŚNYMI
Cobbler ze śliwkami i owocami leśnymi
Składniki:
opakowanie Biszkoptów bez dodatku cukru
1 kg śliwek
500 g owoców leśnych: borówek, jagód, jeżyn, malin itp.
1 jajko
½ szklanki mleka
Opcjonalnie ksylitol do posłodzenia
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ze śliwek usunąć pestki, pokroić. Wszystkie owoce ułożyć w formie do pieczenia, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszać. Można opcjonalnie dodać ksylitol.
Jajko wymieszać z mlekiem i 2 łyżkami ksyliotolu, moczyć biszkopty po czym ułożyć je na wierzchu owoców. Piec w temp. 180°C przez około 30 minut. Podawać na ciepło, np. z jogurtem naturalnym.