Strona główna » CHRUPERRR Z ŻURAWINĄ Z PASZTETEM Z GĘSICH WĄTRÓBEK
Chuperrr z żurawiną i pasztetem z gęsich wątróbek
Składniki:
Pasztet:
Chruperrr z żurawiną
Bułka Tarta Wrocławska
300 g gęsiej wątróbki
100 ml śmietanki 30%
50 ml koniaku
1 cebula
sól i pieprz
80 g masła
oliwa do smażenia
liście botwinki
żurawina leśna w słoiku
Marynata do gruszek:
4 twarde gruszki
½ szklanki czerwonego octu winnego
200 ml wody
kilka goździków
1 laska cynamonu
½ łyżeczki soli
2 łyżki brązowego cukru
1 listek laurowy
3 sztuki ziela angielskiego
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w piórka. Wątróbkę umyj, osusz i oczyść. Na gorącej patelni obsmaż wątróbkę z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaj cebulę i duś aż będzie miękka.
Ściągnij z patelni.
Do blendera wrzuć usmażone wątróbki, cebulę oraz pozostałe dodatki. Zmiksuj na gładką masę dodając Bułkę Tartą Wrocławską.
Całość dopraw solą i pieprzem i włóż do lodówki na 1-3 godziny.
Gruszki obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój je w ćwiartki. Wszystkie składniki marynaty zagotuj, a następnie zalej nią gruszki i odstaw do wystygnięcia.
Sucharki posmaruj warstwą pasztetu. Na górę dodaj żurawinę oraz kawałek marynowanej gruszki.
Całość udekoruj botwinką i świeżo zmielonym pieprzem.