Chłodnik z botwinki

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 zielone ogórki
  • 500 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Do podania:

  • Grzanki czosnkowe
  • burrata lub ser kozi lub jogurt grecki

 

Wykonanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w kostkę buraczki. Podsmażyć kilka chwil.
  2. Wlać bulion, gotować ok. 30 min. (aż buraczki zmiękną).
  3. Dodać posiekane łodyżki buraków, gotować jeszcze 5 min. Ostudzić.
  4. Dodać starte na tarce ogórki i jogurt. Wymieszać, doprawić do smaku.
  5. Posypać obficie Grzanki czosnkowymi.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.