Dorsz z musem szparagowym

   Składniki

Dorsz w panierce:

  • 400 g filetu z dorsza
  • 50 g mąki pszennej
  • 150 g Bułki tartej wrocławskiej
  • 1 duże jajko
  • sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek granulowany
  • olej do smażenia

Mus szparagowy:

  • pęczek szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • kilka listków świeżej bazylii i/lub mięty
  • sól, pieprz biały, sok z cytryny

Dodatkowo:

  • bataty
  • oliwa
  • sól, pieprz, papryka w proszku ostra i słodka

 

Przygotowanie:

  1. Bataty pokroić na plastry, doprawić, skropić oliwą. Zgrillować, usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku do miękkości.
  2. Ugotować szparagi na parze. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać czosnek, wymieszać. Dodać do szparagów, zmiksować blenderem dodając stopniowo bulion. Dodać przyprawy, wymieszać.
  3. Rybę doprawić, oprószyć mąką, panierować w jajku i Bułce tartej wrocławskiej, usmażyć na złoty kolor.
  4. Podawać z dodatkami.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.