Buddha bowl z bulgurem, szpinakiem, batatem i Groszkiem ptysiowym

Składniki:
  • 100 g kaszy bulgur
  • 150 g młodych liści szpinaku
  • 1 batat
  • 1/3 szt. papryczki chillii
  • 50 g sera feta
  • Groszek ptysiowy
  • 4 łyżki ziarenek granatu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Batata obierz i pokrój w plastry. Plastry ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, a następnie skrop oliwą.

  2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 20 minut. Bulgur ugotuj w osolonej wodzie i odcedź.

  3. Do ugotowanej kaszy dodaj sok z cytryny oraz drobno posiekaną papryczkę chilli – całość wymieszaj. Listki szpinaku umyj, przełóż do miski i wymieszaj z musztardą, miodem, solą, pieprzem oraz łyżeczką oliwy. 

  4. W miseczkach ułóż kolejno składniki: doprawiony bulgur, upieczony batat, doprawiony szpinak, pokruszony ser feta i pestki granatu. Wierzch obficie posyp Groszkiem ptysiowym.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.