Strona główna » BUDDHA BOWL Z BULGUREM, SZPINAKIEM, BATATEM I GROSZKIEM PTYSIOWYM
Buddha bowl z bulgurem, szpinakiem, batatem i Groszkiem ptysiowym
Składniki:
100 g kaszy bulgur
150 g młodych liści szpinaku
1 batat
1/3 szt. papryczki chillii
50 g sera feta
Groszek ptysiowy
4 łyżki ziarenek granatu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
sok z cytryny
sól, pieprz, papryka słodka
oliwa
Przygotowanie:
Batata obierz i pokrój w plastry. Plastry ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, a następnie skrop oliwą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 20 minut. Bulgur ugotuj w osolonej wodzie i odcedź.
Do ugotowanej kaszy dodaj sok z cytryny oraz drobno posiekaną papryczkę chilli – całość wymieszaj. Listki szpinaku umyj, przełóż do miski i wymieszaj z musztardą, miodem, solą, pieprzem oraz łyżeczką oliwy.
W miseczkach ułóż kolejno składniki: doprawiony bulgur, upieczony batat, doprawiony szpinak, pokruszony ser feta i pestki granatu. Wierzch obficie posyp Groszkiem ptysiowym.