Banoffee

                                                                    Składniki:  

  • 100g Sucharków Extra Delikatesowych

  • 50g masła

  • 200g kajmaku

  • 4 banany

  • 400g śmietany 36%

  • 1 łyżeczka kakao

Przygotowanie:

  1. Sucharki zblendować w malakserze na bułkę tartą. Masło rozpuścić, dodać do kruszonych sucharków i porządnie wymieszać.
  2. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać mieszankę sucharków i masła. Za pomocą łyżki całość wyrównać delikatnie dociskając.
  3. Schłodzić w lodówce (min. 1h) lub zamrażarce (min. 20min).
  4. Kajmak w puszce podgrzać w gorącej wodzie aż uzyska lekko płynną konsystencję.
  5. Dwa banany pokroić w plasterki, a następnie wyłożyć nimi spód oraz boki tortownicy. Przelać kajmak na banany. Ubić śmietanę na sztywno i przełożyć do formy.
  6. Całość schłodzić w lodówce. Udekorować górę dwoma pozostałymi bananami i posypać kakao.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.