Azjatycka sałatka z czerwoną papryką, mango i piersią z kaczki

                                                                    Składniki:  

  • 2 czerwone papryki
  • 3 marchewki
  • 1 duże, dojrzałe mango
  • 1 duża czerwona cebula
  • Około 350 g piersi z kaczki (ze skórą)
  • Około 70 g orzechów nerkowca
  • Grzanki z mąką pełnoziarnistą
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku
  • Zalewa do pikli: ½ szklanki wody, 5 łyżek octu ryżowego, 2 łyżki cukru, ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • Sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Marchewkę pokroić w cieniutkie paski. Cebulę – w pióra. Składniki na zalewę wymieszać ze sobą, wsypać marchewkę i cebulę, wymieszać, odstawić na min. 2 godziny.
  2. Paprykę i mango pokroić w słupki.
  3. Uprażyć na suchej patelni uprażyć nerkowce.
  4. Pierś z kaczki doprawić solą, pieprzem i paprykami w proszku, usmażyć na złoty kolor. Pokroić w plastry.
  5. Marchewkę i cebulę odsączyć, dodać mango i paprykę, doprawić solą, pieprzem, paprykami w proszku, miodem i sokiem z cytryny, wymieszać. Wyłożyć na talerz, na wierzchu ułożyć plastry kaczki, posypać prażonymi nerkowcami i Grzankami z mąką pełnoziarnistą.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.