Arancini ze szpinakiem i mozarellą w sosie pomidorowym Składniki:250 g ryżu arborio800 ml bulionu warzywnego60 g parmezanu12-16 sztuk małych kulek mozzarelli150 g świeżych liści szpinaku1 jajko120 g Panieru z ciecierzycy1 cebula1 puszka pomidorów2 ząbki czosnkusól, pieprzbazyliaolej do smażenia Przygotowanie:Ryż opłukać na sitku.Cebulę posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem jednej łyżki oleju.Wsypać ryż, podsmażyć 30 minut.Następnie wlewać stopniowo po łyżce gorący bulion, mieszając gotować ryż aż nabierze konsystencji risotto.Wówczas dodać do niego szpinak, gotować 4 minuty.Zdjąć z ognia, dodać starty parmezan, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.Ostudzić.Z chłodnej masy formować kulki, w środek każdej włożyć mozzarellę, panierować w jajku i Panierze z ciecierzycy.Smażyć na złoty kolor na głębokim oleju.Czosnek posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem jednej łyżki oleju.Dodać pomidory z puszki, odprawić solą i pieprzem oraz posiekaną bazylią, smażyć aż pomidory się rozpadną i powstanie sos.Gotowe arancini podawać z sosem pomidorowym, udekorować listkami bazylii. POMARAŃCZOWE TIRAMISU Z MAMUTKAMI FINGER FOOD SET GOFRY Z SUCHARKÓW Nawigacja wpisu Poprzedni wpisPoprzedni MALINOWY TORT BEZOWYNastępny wpisNastępne JAJKA ZAPIEKANE POD BUŁKĄ TARTĄ WROCŁAWSKĄ