Arancini ze szpinakiem i mozarellą w sosie pomidorowym

Składniki:
  • 250 g ryżu arborio
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 60 g parmezanu
  • 12-16 sztuk małych kulek mozzarelli
  • 150 g świeżych liści szpinaku
  • 1 jajko
  • 120 g Panieru z ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ryż opłukać na sitku.
  2. Cebulę posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem jednej łyżki oleju.
  3. Wsypać ryż, podsmażyć 30 minut.
  4. Następnie wlewać stopniowo po łyżce gorący bulion, mieszając gotować ryż aż nabierze konsystencji risotto.
  5. Wówczas dodać do niego szpinak, gotować 4 minuty.
  6. Zdjąć z ognia, dodać starty parmezan, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  7. Ostudzić.
  8. Z chłodnej masy formować kulki, w środek każdej włożyć mozzarellę, panierować w jajku i Panierze z ciecierzycy.
  9. Smażyć na złoty kolor na głębokim oleju.
  10. Czosnek posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem jednej łyżki oleju.
  11. Dodać pomidory z puszki, odprawić solą i pieprzem oraz posiekaną bazylią, smażyć aż pomidory się rozpadną i powstanie sos.
  12. Gotowe arancini podawać z sosem pomidorowym, udekorować listkami bazylii.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies". Więcej informacji