Angielskie wielkanocne bułeczki z krzyżykiem Składniki:Bułeczki:20 g drożdży (świeżych)30 ml ciepłej wody500 g mąki pszennej (typ 550)100 g brązowego cukru1 łyżka cukru białego70 g masła1 jajko100 g rodzynek1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka przyprawy do piernikaszczypta soliDekoracja:2 łyżki mąki1 łyżka oleju3 łyżki wodyDodatkowo:1 łyżka masła2 łyżki Bułki Tartej Wrocławskiej1 żółtko1 łyżka mleka Przygotowanie:Ciepłą wodę, drożdże, 1 czubatą łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru białego wymieszać, przykryć do wyrośnięcia na około 20 minut.Mąkę przesiać, dodać do niej posiekane masło, rozetrzeć w palcach. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki wraz z wyrośniętym zaczynem.Zagnieść ciasto, wyrabiać około 10 minut. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie lekko je zagnieść.Uformować z niego bułeczki.Blaszkę wysmarować masłem, posypać Bułką Tartą Wrocławską.Ułożyć bułeczki. Przykryć ściereczką, odstawić do ponownego wyrośnięcia.Mąkę, olej i wodę wymieszać.Przełożyć masę do szprycy cukierniczej.Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, na wierzchu wycisnąć masę tworząc krzyżyk.Piec w temp. 180C przez około 35-40 minut. CIASTO ORZECHOWE TORCIK TOSTERS DOMEK BABY JAGI Nawigacja wpisu Poprzedni wpisPoprzedni BANANOWA KOSTKA Z WARSTWĄ CZEKOLADOWĄNastępny wpisNastępne MALINOWY TORT BEZOWY