Malinowy tort bezowy

Składniki:
  • Bezy malinowe
  • 2-3 łyżki cukru
  • 500 g świeżych malin
  • 500 g słodkiej śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki żelatyny
  • mięta oraz limonka do dekoracji

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Poncz:

  • sok z 2 limonek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2-3 łyżki rumu

Przygotowanie:

  1. Miksuj jajka z cukrem i dodatkiem soli aż do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji. Dodaj cukier waniliowy i przesianą mąkę. Całość delikatnie wymieszaj łyżką, a następnie przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Ciasto piecz w temperaturze 170oC przez 15-30 minut, po czym odłóż do ostygnięcia. W osobnym naczyniu zmieszaj wszystkie składniki ponczu i polej nim schłodzony biszkopt.
  3. Następnie zmiksuj maliny z cukrem. Połącz żelatynę z 3-4 łyżkami zimnej wody i odstaw na 10 minut. Po tym czasie rozpuść ją w kuchence mikrofalowej.
  4. Ubij schłodzoną śmietankę i wymieszaj ją z przecierem malinowym i żelatyną.
  5. Połowę powstałej masy przelej na biszkopt i ułóż na niej Bezy malinowe. Pozostałą część kremu podziel na dwie porcje i jedną z nich posmaruj Bezy. Całość wstaw do lodówki na 6 godzin.
  6. Po wyjęciu z tortownicy boki tortu pokryj resztą kremu i pokruszonymi Bezami malinowymi.
  7. Udekoruj malinami, plasterkami limonki i Bezami.

Pliki cookie pozwalają nam oferować nasze usługi. Korzystając z naszych usług, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji.